fbpx

Fotograf Johny Kristensen

5 tips til det gode portrætbillede

5 tips til det gode portrætfoto

Har du netop bestilt tid til dit første professionelle portrætfoto, og har du brug for lidt råd til, hvordan du bedst ruster dig? Eller vil du bare gerne have lidt tips og tricks til blive endnu bedre foran et kamera? Jeg har efterhånden arbejdet en del år som portrætfotograf, og har i den forbindelse samlet fem gode råd til, hvordan du bedst forbereder dig til et fotoshoot. 

 

1) Dit tøj

Når du skal have taget dit portrætfoto, er det vigtigt at du tænker over hvad for noget tøj, du skal have på. Undlad tøj med synlige logoer eller for meget mønster, da dette vil kunne tage fokus fra dit ansigt. Særligt trøjer med tynde striber samarbejder ikke altid godt med en kameraskærm, og kan nogle gange skabe et krydsningsmønster, der bliver forstyrrende at se på. Overvej også, hvordan dit tøj ser ud, hvis billedet skal være i sort/hvid. Farverne kan nemlig godt flyde sammen, når billedet konverteres. Derfor kan det eventuelt være en god ide at tage et billede af den farvesammensætning, du ønsker at blive fotograferet i på forhånd, og lave billedet om til sort/hvid på din mobil.

Derudover er det også altid en god ide, at have flere forskellige sæt tøj med med til fotosessionen, som du kan skifte imellem. Det gør det ikke kun nemmere, hvis du er lidt i tvivl om, hvilket look du gerne vil gå efter, men du får også flere forskellige billeder at vælge imellem. 

 

2) Dit udseende:

I og med at et portrætfoto har fokus på dit ansigt, kan det naturligvis ikke komme bag på nogen, at der er et tip eller to til, hvordan du kan forberede dit udseende. Et godt sted at starte er altid med dit hår. Mange kommer ofte ude fra gaden, og man kan godt se, hvis der har været fart på. Derfor er det en god ide evt. at have en børste med, så du kan redde de mest vildfarne hår på plads. Bærer du makeup, så tag måske lidt ekstra på, men hold det naturligt, og sørg for at du stadig ligner dig selv i en hverdagssammenhæng. Pudder er også en god ide at medbringe, både for mænd og kvinder, da lyset i studiet godt kan få huden til at se skinnende ud. 

Bruger du briller? Hvis ja, hvor ofte? Hvis du kun bruger dine briller bag computerskærmen, anbefaler jeg, at du lader dig fotografere uden. Det handler jo mest af alt om at fange det autentiske dig, som folk vil kunne genkende. Sørg også for ikke at anvende brillerne et stykke tid før, vi går i studiet, så du undgår de to prikker på siden af næsen. Og til sidst, så tjek lige hurtigt om der sidder noget i mellem tænderne. Så er vi good-to-go!

 

3) Din bedste vinkel

Nogle personer har en ide om, hvilken vinkel der komplimenterer deres ansigt bedst på billeder. Hvis du er en af dem, så del det endelig med mig. Det vil hjælpe mig med processen, så vi ikke behøver at tage en masse prøvebilleder. Er du samtidig ikke glad for dine tænder? Så er det helt okay at smile med lukket mund. Kan du ikke lide dit venstre øre? Så dækker vi det til, eller fotograferer dig fra højre side. Tøv ikke med at fortælle mig, hvad du gerne vil have fremhævet, og lige så meget, hvad du ønsker mindre fokus på ved dit udseende. Som portrætfotograf ønsker jeg jo, at mine kunder bliver glade for deres billeder. Lad os arbejde sammen om det. 

 

4) Brug din krop

Ved du aldrig helt, hvad du skal gøre af dine hænder, når der bliver taget billeder? Eller kan du helt fryse, når linsen bliver rettet mod dig? Bare rolig. Du er ikke den eneste. Hvis du føler dig lidt fastfrosset i din krop, så kan du eventuelt prøve at strække dig og ryste det ud af kroppen. Dette kan bløde dit kropssprog lidt op, og få dig til at falde til ro. Når vi er i gang med at tage billederne, så vær ikke bange for at afprøve forskellige stillinger: læg armene over kors, sæt en hånd i siden, måske endda under hagen, læn dig op af noget, leg med dit hår. You name it. Vær kreativ, og bare hav det sjovt med det. Din energi under fotoshootet vil uden tvivl kunne mærkes, og ses på de endelige billeder, så hold dig ikke tilbage.

 

5) Øv dig inden

Dette sidste tip er til dig, der gerne lige vil gøre den ekstra indsats, for at fotosessionen kommer til at gå godt og gnidningsfrit: øv dig derhjemme. Jeps, du hørte rigtigt. Og måske du vil føle dig lidt skør først. Men prøv at hoppe i dit valgte tøj, og stil dig foran spejlet derhjemme. Prøv dig lidt frem og se, hvad du selv synes fungerer godt. Hvad føler du dig tilpas med? Gør eventuelt det samme, inden fotosessionen går i gang, så du er helt klar, og sikker på, at alt sidder og ser ud, som det skal. På den måde vil du ikke føle dig knap så meget på udebane, og fotosessionen vil både gå nemmere og mere gnidningsfrit, hvis du har øvet dig lidt forinden.

Fotograf Johny Kristensen
Foto: Johny Kristensen
Fotograf Johny Kristensen - www.johnykristensen.dk

Se andre indlæg

Kundecase

Case: Frederikshavn Golfklub

Hvordan fotografere man Golf? Det kan godt være mange tænker at det virker nemt