fbpx

Fotograf Johny Kristensen

Fotografens bedste tips: Lys

Har du også prøvet at tage selfies med mobiltelefonen, hvor billederne er blevet grynede, så de ikke ser helt så pæne ud, som du havde håbet? Måske undrer du dig over, at det sker, selvom du fx har et rigtigt godt kamera til at tage medarbejderportrætter med på din arbejdsplads?

 

Lad mig bare sige, at jeg ser det ofte, og nej, det er ikke pænt. Det skyldes i langt de fleste tilfælde lyset- for meget og for lidt lys giver grynede billeder eller dårligt lysindfald på billederne. Og ingen af delene giver dig et rigtigt godt portrætbillede.

 

Problemerne med lys kalder vi fotografer blandt andet for slagskygge, undereksponering og overeksponering. Se med i videoen, hvor jeg forklarer det på en simpel og forenklet måde:

Når du vil have et rigtigt godt portrætbillede med den rigtige dybde, det gode lys og de pæne farver, er det altså vigtigt at have styr på lyset. For at få det rigtige lys, er der som oftest behov for kunstige lyskilder, fordi det naturlige lys i dine omgivelser for det meste enten er for hårdt, for blødt eller for svagt. 

 

Faktisk er det kun meget få tidspunkter på dagen, hvor det naturlige lys er godt nok til at tage et billede, der ikke bliver grynet. Derudover er der selvfølgelig også udfordringen med billeder, der har for meget lys.

 

Du har sikkert prøvet at tage et billede midt på dagen i fuld solskin af dig selv eller andre, hvor ansigterne enten bliver alt for lyse eller alt for mørke. Det skyldes, at sollyset midt på dagen giver for stor forskel mellem felter med skygge og lys, og det ser ikke pænt ud på billeder. 

 

Min pointe til dig er, at når der ikke er det optimale lys der, hvor du får taget billeder, bliver skarpheden i billedet ikke god nok til at gengive detaljerne. Billederne bliver grynede, for lyse eller for mørke og uklare. Så løsningen til de rigtigt gode portrætbilleder er at huske at bruge gode lyskilder som for eksempel lamper. 

Se andre indlæg

Kundecase

Case: Frederikshavn Golfklub

Hvordan fotografere man Golf? Det kan godt være mange tænker at det virker nemt