fbpx

Fotograf Johny Kristensen

Case: Viktoria Smidth Knudsen | Kunsten at fastfryse fart

At fastholde fokus

Hvordan tager man egentlig et godt billede af et motiv i bevægelse? Se, det er faktisk ikke så lige til – og dette vidste Viktoria Schmidt fra Gentofte også, da hun begyndte at se efter en fotograf. Som professionel mountainbikekører var hun nemlig meget interesseret i at få taget nogle skarpe billeder af hende som profil og af mountainbiken som sport. Inden for sportens verden er det vigtigt, at man har godt pressemateriale både til sponsorerer og til sine egne medier. 

 

Men Viktoria har ofte fundet sig selv stå med den problemstilling, at hun synes det var svært at finde gode fotografer, der var i stand til at skyde lige præcis den slags billeder, som hun havde brug for. Altså billeder af folk i bevægelse. Actionbilleder, hvor der faktisk også var fokus på selve cyklen, som jo spiller en temmelig stor rolle i mountainbikesporten, hvis ikke den største. Samtidig var hun også vild med visionen om ikke kun at portrættere hende i naturen, men også have fokus på at tage nogle studieportrætter. På den måde ville hun have mere alsidigt materiale at vælge imellem alt afhængig af, hvad hun skulle anvende materialet til. 

 

Viktoria havde også undersøgt mit arbejde forud for, at hun tog kontakt. Det som gjorde, at hun i sidste ende valgte at række ud, var at hun så, jeg havde arbejdet med atleter før. Hun kunne godt lide, at det var mere en form for fokusbilleder frem for bare et bredbilleder. 

“Det, der har været fedt ved Johny er, at han har været god til at have fokus på dét, man gerne vil have fokus på. Så hvis det er en sko, så holder han fokus på skoen, og hvis det er et hjul, så holder han fokus på dét. Det bliver bare ekstra svært, når motivet er i bevægelse.”

Viktoria Smidt Knudsen, Mountainbikerytter

Og det var sådan, at vores samarbejde startede. Viktoria skulle til mountainbikeløb i Lundby Krat, som ligger ca. 10 km syd for Aalborg, hvilket var de perfekte forhold til at få taget en masse fede actionbilleder. Så jeg pakkede mit udstyr, og begav mig mod skoven. 

Det med det tekniske

Lundby Krat er et kuperet naturområde, der indtil for nyligt for været et …. Sted for mountainbikeløb med et 8 km langt trail. Sporene er dog lukkede i dag for at give naturen og dyrelivet lidt ro, så jeg føler mig heldig, at Viktoria og jeg nåede at bruge de flotte omgivelser i billederne inden. Når jeg mødes med en kunde, har jeg altid sørget for at lave lidt forventningsafstemning og planlagt så meget som muligt på forhånd. Der er naturligvis altid plads til at kunne improvisere lidt, hvis det bliver nødvendigt. 

 

Vi startede dagen med at location scoute området, da vi selvfølgelig gerne ville finde de allerbedste spots. Og hvad vil det sige, når man snakker actionportrætter og mountainbike? De mest actionprægede billeder er efter min mening en smule dramatiske både i forhold til motiv og vinkel. Derfor fandt vi blandt andet skråninger og bakker, hvor vi valgte at skyde nogle af actionportrætterne. Men det er selvfølgelig ikke nok bare at finde den rigtige vinkel, og så sende en cykelrytter hovedkulds ud over en skråning med 30 km i timen. Den mere tekniske udfordring ligger nemlig i at kunne fastfryse motivet, mens at det er i bevægelse og fokus på cyklen og rytteren. Et eksempel på dette er blandt andet det billede, som jeg tog af Viktoria på ved ned ad en bakke, hvor man næsten får følelsen af, at hun er på vej ind i kameraet. Billedet blev lavet med vidvinkel, netop sådan at hun kunne komme relativt tæt på mig. En måde at fastfryse sådan et motiv, er ved at skyde billedet med meget høj lukkertid, som gør at kameraet lukker mere lys ind på én gang. Men i og med at vi fotograferede i en skov, dækkede træernes toppe for meget af det naturlige lys, som gjorde denne metode vanskeligt. Derfor havde jeg medbragt studielys, der fungerede som en kæmpe flash, når jeg trykkede på aftrykkeren. På den måde var jeg i stand til at fremhæve og fastfryse motivet bedst muligt, og på den måde skabe en dramatisk effekt. 

 

Udover actionportrætterne ude på mountainbike-sporet i Lundby Krat valgte vi også at tage portrætbilleder. På den måde ville Viktoria også have nogle billeder, hvor der kun var fokus på hende og hendes cykel – altså uden ‘forstyrrende’ omgivelser. Disse portrætter blev derfor taget i studiet, sådan at jeg på den måde kunne skabe det perfekte udtryk i forhold til lys og baggrund, som jeg valgte at gøre sort. Dette udtryk ville nemlig få hende til at fremstå stærkt, og man er ikke i tvivl om, hvad det er man skal se på. Viktoria har brugt disse billeder både til at kunne fremsende til sine sponsorer, men har også brugt dem til markedsføring på sine egne sociale medier. Noget hun har bemærket er, at de profesionelle billeder generelt får mere engagement fra hendes følgere, end et helt almindeligt billede fra mobiltelefonen gør. Dette understreger hvor meget værdi det kan skabe at få en fotograf til at hjælpe med denne slags billeder – om så man er mountainbikerytter, løber eller anden form for atlet. 

“Johny er bare nem at arbejde sammen med. Han er god at lave aftaler med og er fleksibel. Det er næsten ligegyldigt hvornår, så er han super god til at få tilpasset tingene ind til alles ønsker, og det er rart, når man kommer langvejsfra også.”

Viktoria Smidt Knudsen, Mountainbikerytter

Se andre indlæg

Kundecase

Case: Frederikshavn Golfklub

Hvordan fotografere man Golf? Det kan godt være mange tænker at det virker nemt